Българска федерация по Ориентиране
Search І Търсене
Десет титли за ориентировачите от СКО”Трапезица” на Югоизточния европейски шампионат в Крушево, Македония
Апостол Атанасов Мартина Джулиева Надежда Стоянова Григор Караиванов
От 7 до 11 Септември в град Крушево, Македония, се проведе първият по рода си Югоизточен европейски шампионат по ориентиране, на който участваха цели 11 държави. В българския национален отбор попаднаха 4-рима състезатели от търновския тим на „Трапезица-1954“, при Туристическо дружество „Трапезица-1902“. Мартина Джулиева, Надежда Стоянова, Апостол Атанасов и Григор Караиванов отново доказаха, че са едни от най-добрите състезатели на Балканите с постигнатите резултати.
Първият старт за нашите състезатели беше спринтовата дистанция, която се очертаваше да бъде доста интересна и необичайна, поради факта, че щеше да се проведе в самия град Крушево, чието разположение напомняше древен гръцки амфитеатър. Съдиите се бяха постарали с изработката на маршрутите и имаше много уловки, с които нашите състезатели се справиха. Въпреки поредицата грешки от страна на Мартина Джулиева, тя успя да стъпи на подиума и зае 5-та позиция при Ж16. Нейната съотборничка Надежда Стоянова зае 3-та позиция при Ж20 само на 18 секунди от победителката Андрейна Бранди от Италия. Апостол Атанасов и Григор Караиванов лесно стигнаха до първата си титла, като победиха своите съперници с цяла минута, което е доста за тази дистанция.
Ден по-късно се проведе дългата дистанция, която според очакванията на организаторите щеше да бъде истинско изпитание за състезателите. Това обаче не попречи на нашите отново да бъдат на върхови позиции и този ден. Мартина Джулиева елиминира конкуренцията с изключителните 13 минути. Апостол Атанасов и Григор Караиванов отново постигнаха победи в своите групи М16 и М20, съответно с 3:48 и 5:36 минути преднина. Надежда Стоянова също взе медал и зае 3-та позиция, както на спринтовата дистанция.
След два тежки, от физическа гледна точка, старта протече средната дистанция, която се отличава с по-висока техническа сложност. Мартина Джулиева остана на 12 секунди от първото място и само многото допуснати грешки я лишиха от нова убедителна победа. Това не беше деня на Надежда Стоянова, която след два поредни медала остана на незадоволителната 6-та позиция. Настоящият европейски шампион от спринта, Апостол Атанасов отново нямаше проблеми в своята група след като направи великолепно бягане на техничния маршрут и спечели убедително. При М20 ситуацията беше различна и след силно бягане във втората част на маршрута, Григор Караиванов успя да победи Даниел Баркач от Румъния с едва 25 секунди.
С високо самочувствие и добро настроение нашите състезатели стартираха и в последният ден от състезанието, в който се проведе най-атрактивната дисциплина – Щафетата. Надежда Стоянова, заедно със сестрите Гоцеви от Благоевград разбиха конкуренцията при Ж20 с цели 22 минути. Мартина Джулиева на 3-ти пост изведе българската щафета до златото отново с огромна преднина от 18 минути. Силното представяне на България продължи с нова убедителна победа при М16, където Апостол Атанасов спечели рекордното 4-то злато от първия югоизточно европейски шампионат. Григор Караиванов остана само с три победи и не успя да повтори това постижение, след като се нареди на 4-та позиция със своите съотборници при М20.
Състезателите успешно се завърнаха от Македония и след малка почивка започват подготовката си за стартовете от европейската и световна сцени догодина.
Резултати от шампионата в Крушево: long distance seeoc І relay seeoc І sprint seeoc І middle distance seeoc
Тренировъчен лагер на Младежките Национални Отбори по Ориентиране
Тренировъчен лагер на Младежките Национални Отбори по Ориентиране на страната с учстието на 25 състезатели от 8 клуба по Ориентиране. Отборите се готвят за участие в Евроепйското юношеско Първенство в Чехия, в края на месец юни и за Световно Младежко Първенство в Полша - в началото на мецес юли.
Тренировъчният лагер във Велико Търново е първият етап от подготовката на отбора, следва тренировъчен лагер в Чехия и Полша, в края на март и началото на април, както и още един в България.
В отбора са включени най-перспективните състезатели на страната включително и пет състезатели на „Трапезица – 1954”. Треньори на отборите са : Георги Карталов и Красимир Данаилов, а техен помощник е Европейският шампион Иван Сираков. Те разчитат на добро представяне на предстоящите отговорни стартове. Надяваме се да спечелим медал! (Информация от СКО)
Трима наши колоориентировачи - шампиони! При младежите до 20 г. на трасето с дължина 11.3 км победител стана Григор Караиванов от “Трапезица-54”, а бронзовият медал стана притежание на Анатоли Петров. Първа при девойките на 9.3 км е Мартина Джулиева от “Трапезица-54”, следвана от Юлия Керемидчиева. Сребърни медали за “Трапезица-54” взеха още Апостол Атанасов при юношите до 16 г. и Младен Джулиев при мъже до 40 г., бронзов Надежда Стоянова при 18-годишните. Вижте цялата статия на Георги Гърев тук ...
Балканиада‘08: http://www.boc2008.maratin.ro/rezultate.php
 
Повече за клуба по Ориентиране
OnLine TV
   
Webdesign Sunstorm studio
Всички права запазени! All Rights Reserved © ТД "Трапезица 1902" Велико Търново