Година на учредяване: 1962 г.
Членове за 2009 г.: 179
Ръководство:
Председател: Румяна Цонева
Зам.- председател: Денка Минкова
Секретар: Янка Александрова
Членове: Бонка Ножарова, Гинка Колева
Денка Минкова, Кунка Димитрова
Тотка Кънчева
Изминалата 2009 година за туристите – ветерани е отново успешна и ползотворна, част от 47 годишната история на клуба с разнообразна туристическа и културна програма. В общо 62 прояви участват 1630 членове.
От тях:
· походи – еднодневни и многодневни – 24 с 637 участници,
· излети и разходки – 23 – с 677 участници,
· екскурзии – 15 с 316 участници.
Едно от най-значимите събития за ТД „Трапезица-1902”,
откриването на Музея на туризма и туристическите спортове, КТВ подпомогна с предоставянето на богат илюстративен материал, както и с участието на най-възрастната туристка в Дружеството – Славка Иванова в ритуала по прерязване лентата на музея.
Преди 101 години за пръв път е изпълнен туристическия марш “Балкани” по текст на Кирил Христов, станал химн на туристите в България
На 15 декември с бал на туристите-ветерани в хотел “Момина крепост” беше отбелязана скъпа за всеки турист годишнина и, разбира се, настъпващите светли празници.
След създаването на ТД “Трапезица 1902” туристическите балове са били традиционна форма за популяризиране на идеите на туристическото движение. На 15.ХІІ.1905 год. , преди 101 години, според историческите документи на ТД “Трапезица-1902”, за пръв път звучи туристическия марш “Балкани” по текст на именития наш поет Кирил Христов от Стара Загора и по музиката на учителя по пеене във Велико Търново Иван Константинов, който е родом от Горна Оряховица. Маршът е изпълнен от военната музика при търновския гарнизон. Този марш дълги години е бил химн на Българския туристически съюз и Юношеския туристически съюз. Константин Кисимов, бивш член на Туристическо дружество "Трапезица", вече известен артист в Народния театър в София, гостува в Туристическата хижа на Царевец на 11.04.1928 г. Той дава интересни идеи за културните изяви в салона. През същата година са организирани голямо градинско увеселение, помпозна вечеринка, незабравима новогодишна среща, 2 томболи и 5 забави с участието на градски и военни певчески и инструментални състави, индивидуални изпълнители. На традиционния бал на 8 декември е поканен цар Борис III, който внася вход 500 лв. През 2005 г. по време на концерт хор “Еделвайс” изпълни "Балкани". Нека си припомним стиховете на Кирил Христов. 131-годишнината от рождението му отбелязахме през тази година.Оригиналният текст на химна:
Балкани дигайте се, дигайте се в небесата,
обвивайте се в бури и мъгли!
Ний идем ви на гости, идем с крилата на вашите орли.
Българио, потайвай в планините
девствените свои красоти -
във пещерите крий ги! При звездите
явиш щеш ни ги ти.
Родопа, Рила, Витоша, Пирин, Балкана -
къде не стъпи още наший крак?
За нас тук нищо скрито не остана
до облаците чак.
Безгрижие, песни, радост чисти
тука са те, ний дирим тях.
Напред! Напред! О Дивен край!
От всяка чука ти пращаме привет.
Кирил Христов
  Вижте на кое място сме в класацията!  
Webdesign Sunstorm studio