<<< обратно към предишната страница
Центрове на предизвикателството по време на спортния празник бяха щафетна игра за деца до четвърти клас, в която взеха участие 39 отбора и щафета при по-големите ученици - 23 отбора от Велико Търново, Килифарево и Ласковец. В рамките на празника се проведе шахматен турнир и състезание по крос-кънтри (колоездене в пресечена местност).
Спортно туристически празник “Движи се и победи – пролет 2006”
През месец май, за шеста поредна година, се проведе кампанията за повишаване на двигателната активност на населението “Движи се и победи”. Инициативата се организира в рамките на програма СИНДИ и е единствена по рода си в нашата страна. Организатори на кампанията са: Общинският съвет и Община Велико Търново, РИОКОЗ – Велико Търново, ТД “Трапезица 1902” и Младежкият дом - Велико Търново.
През 2005 година в двата етапа (пролетен и есенен) на “Движи се и победи” участваха общо 920 деца, ученици и възрастни хора, в това число и 19 семейства. Почти половината от тях (45,6%) се включиха за първи път в кампанията, което показва, че интересът към нея нараства.
“Движи се и победи – пролет 2006” се проведе от 13 до 27 май и включва преминаване на 3 туристически маршрута около Велико Търново (до Преображенския манастир, до манастир “Св. Троица” и до местността Ксилифор). Последният етап на кампанията е съчетан със спортно-туристически празник, чрез който ще бъде отбелязан Международния ден на предизвикателството.
В кампанията могат да участват всички желаещи лица, които на финала на всеки от туристическите маршрути се регистрират чрез попълване на специален формуляр. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 15.00 часа.
“Движи се и победи – пролет 2006" ще излъчи победители сред участниците, като наградите ще бъдат определени чрез жребий, както следва:
- 1 голяма награда на кампанията, която се изтегли сред всички участници, преминали и 3-те маршрута;
- 6 награди (по една) за следните възрастови групи: от 4 до 10 години; от 11 до 14 години; от 15 до 19 години; от 20 до 45 години; от 46 до 64 години и над 65 години;
- 4 специални награди за:
• най-малкия участник (над 4 навършени години);
• най-възрастния участник;
• семейство;
• непушач (над 18 навършени години).
За участие в тегленето на жребия за наградите е необходимо да бъдат обходени поне 2 от обявените туристически маршрути.
Закриването на кампанията “Движи се и победи – пролет 2006” се състоя на 2 юни 2006 година в РИОКОЗ – Велико Търново, където в присъствието на нейните организатори и СМИ бяха изтеглени чрез жребий имената на печелившите участници.
На 27 май в парк Ксилифор, за 10-та поредна година, се проведе и традиционния за Велико Търново спортно-туристически празник, посветен на Международния ден на предизвикателството и Световния ден без тютюнопушене. В него се включи и ученическа група от град Твер, гостуваща на великотърновско училище. Малките участници преодоляваха препятствия, придвижваха се с подскоци, скачаха с чували, стреляха в цел. Спортно-туристическа щафета за по-големите ученици включваше ориентиране, стрелба в цел - дартс, преминаване по въжен мост и изкачване по изкуствена катерачна стена, спортно ориентиране и колокрос; преодоляване на препятствия Едно от най-големите предизвикателства беше едновременната игра на майстора на спорта и международния съдия по шах - Тончо Демирев с участници в празника. По време на спортно-туристическия празник бе експонирана и изложба на творби от проведения пленер по живопис и скулптора от дърво на студенти от Факултета по изобразително изкуство на тема "Движението". Празника ще включва следните дисциплини: отборна игра за най-малките ученици (преодоляване на препятствия, придвижване с подскоци, скачане с чували, стрелба в цел и други); спортно-туристическа щафета за по-големите ученици (ориентиране, стрелба в цел - дартс, преминаване по въжен мост и изкачване по изкуствена катерачна стена); спортно ориентиране и колокрос; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, “тролей” над езеро и други); воден център с туристически каяци; томбола. За участниците и за победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще бъдат осигурени награди и лакомства. Ще бъде присъдена и награда за най-атрактивен участник, осигурена от Младежкия дом.
По време на спортно-туристическия празник бе организирана изложба на творбите от проведения пленер със студенти от Факултета по изобразително изкуство по живопис и скулптора от дърво.
 
Снимки: Деана Робова и Здравко Николов

Телефони за справка и допълнителна информация:
РИОКОЗ – В. Търново: 61-43-65; ТД “Трапезица 1902”: 63-58-23

<<<< Обратно

Вижте още за кампанията през 2007, 2008, 2009.

English Клубове І Хотели І За нас І Зелено училище І Контакти І Календар на инициативите за 2009 г.
 
 
<<< Търсене в сайта
  Вижте на кое място сме в класацията!  
Webdesign and support Sunstorm studio