Проява на Алпийски клуб “Трапезица-1957” при Туристическо дружество “Трапезица-1902” до връх Гросглокнер – Австрия

 

 

         На 23 юли 2009г. група от 18 алпинисти с водач Иван Мутафов ще направи изкачване на най-високия връх на Австрийските Алпи – Гросглокнер.

         Върхът е с височина 3 798 м. Намира  се в Западните Алпи  на границата между провинциите Каринтия и Тирол. По северните склонове на планината е разположен Пастерце, най-големият ледник в Западните Алпии

         Първите опити за изкачването му са през 1799г. През лятото на 1800г. се осъществява втора експедиция от 62-ма души. Йосиф Ораш е считан за първия, изкачил върха. До 1918г. Гросглокнер е частна собственост.

         До сега върхът е изкачван обикновено от север, но поради затопляне и разтопяване на ледника Пастерце и голямата опасност от каменопади, ще бъде изкачен  по маршрути от югозападната страна. Изкачването му не представлява голямо спортно-техническо постижение, но изисква сплотеност и умение за сработване на екипа.

         С покоряването на връх Гросглокнер се докосваме до красотите на високите Алпи и остава трайно и неописумемо преживяване за любителите на силни усещания.

                                                                           Автор: Иван Мутафов

Гросглокнер от югозапад

 

Поглед към големия и малкия връх