<<< Търсене в сайта
Великотърновска експедиция до връх Аконкагуа - 2010 г.

Международната алпийска експедиция ще се проведе от 19 януари до 19 февруари 2010 г. По това време на годината там е лято и условията за изкачване са най-благоприятни. Участници: Боян Димов, Йордан Грозданов, Петър Петров - Майстора, Цветанка Петрова, Зоя Иванова.

Връх Аконкагуа (Aconcagua, 6962 м) се намира в Андите, Южна Америка, и е най-високият връх в света извън Азия. Намира се на територията на Аржентина, провинция Мендоса, близо до границата с Чили. Аконкагуа е един от малкото високи върхове, достъпни за изкачване през зимата. Районът около върха е обявен за национален парк през 1983 г. Местното време в Мендоса, както и в цяла Аржентина, се различава с по това време на годината от българското с — 5 ч. На 14 януари 1897 г. върхът е изкачен за пръв път от Едуард Фитджералд, ръководител на експедицията, а на 12 февруари от швейцарския гид Матиас Цюрбринген. Първото щурмуване на върха е продължило три месеца.. http://www.aconcagua.com

Хроника на експедицията: Отзиви от пресконференцията: Шестима великотърновци тръгват на експедиция към връх Аконкагуа в Андите в понеделник. Това съобщиха на пресконференция от ТД ''Трапезица''. Повече подробности
18.01.2010 На 18 януари 2010 г. групата бе изпратена от близки, приятели и колеги. С пожелание за успешно и безпроблемно прогичане на експедицията! С китка здравец, пита и менче с вода за късмет - да отидат и се върнат всички живи и здрави!
20.01.2010
SMS - 20.01.2010 г., (получено в 23.52 ч. наше време): Здравейте, Пристигнахме благополучно в Аржентина – град Мендоса. Уреждаме всички формалности по пермита (разрешителното за влизане в националния парк в района на връх Аконкагуа), транспорт и мулета до базов лагер. Всичко е ОК. Утре (т.е. 21.01.) влизаме в парка и започваме началото на трека. Поздрави от целия екип: Боян Димов, Йордан Грозданов, Петър Петров – Майстора, Цветанка Петрова, Зоя Иванова.
30.01.2010
Екпедицията на великотърновския алпийски клуб към Туристическо дружество “Трапезица 1902” покори връх Аконкагуа-6962 м. Боян Димов, Йордан Грозданов, Петър Петров – Майстора и Цветанка Петрова са първите българи за 2010 г., стигнали до най-високата точка на света извън Азия. Както вече съобщихме, групата е потеглила на 28 януари, като са пренощували в първия лагер на 5200 м. На 29 януари в движение са изградили и втория лагер на височина 5930 м, където са останали през нощта. На 30 януари в 03 часа аржентинско време са започнали приготовленията за изкачването, в 05 ч. са потеглили към върха – сутрешните температури там са били от минус 24 – 25 градуса. Преодоляват денивелация от 1030 м за 10 часа – в 15 ч. Флага на Велико Търново и България е поставен на непредсказуемия връх Аконкагуа – през 2009 г. няма българи, които да са го изкачили. Още същия ден слизат до втори лагер за нощувка. На 31 януари в 21 ч. Българско време вече са в базовия лагер, откъдето съобщиха новината. Петият участник в експедицията, Зоя Иванова, изчаква групата в подножието, първия град в долината.
 
04.02.2010
Експедицията ни в Южна Америка, клед като изкачи връх Аконкагуа и успешно се завърна в изходния град Мендоса, продължава своето пътешествие към прочутите водопади Игуасу. „Водопадите Игуасу се намират на границата между Бразилия и Аржентина и са образувани преди 120 милиона години. Те представляват съвкупност от около 275 водопада, създадени от река Игуасу и Парана непосредствено до устието и?. Най-големият и впечатляващ от тях е водопадът „Гърлото на дявола“. Водопадите са само част от бразилския национален парк Игуасу, който е най-големият субтропичен резерват в света.” – сочи справката в Укипедия. Групата ще остане там 3 дни и в събота, на 6 февруари, откъдето ще продължи с автобус към вътрешността на Блазилия. Всички се чувстват добре.
 
 
Снимки от последните тренировъчни маршрути в Стара планина, Пирин и Рила

       
Експедиция до Гросглокнер - 2009 г.
Експедиция на Алпийския клуб до Елбрус - 2008 г.
Великотърновска експедиция "Манблан" 2007
Експедиция до Памир - 2006 г.
Научете повече за историята на Алпийски клуб "Трапезица
   
Webdesign and support Sunstorm studio
Всички права запазени! All Rights Reserved © ТД "Трапезица 1902" Велико Търново