<<< Търсене в сайта
На Първи май1970 г. тържествено се открива Туристическия дом на ТД "Трапезица 1902"
Четиридесет години туристически дом ”Трапезица” е един от най-значимите обекти в системата на Българския Туристически Съюз. За своите 39 години приютява участниците в стотици национални и международни прояви на БТС и на други организации и институции, чиито домакин е Велико Търново. Туристическият дом е символ на младежкия туризъм в България, приет в Европейското семейство на младежките туристически домове и с това става популярен по целия свят.
Неизменна част от архитектурната и културна история на Велико Търново от началото на миналия век е уникалната сграда в подножието на хълма Царевец, строена за хижа от 1912 до 1924 година. Тя е първата туристическа хижа в страната, факт от историята на България. След 1944 година хижа "Трапезица" е отчуждена и след това – съборена.
През 1961 година в централната част на града е определено място за построяване на Дом на туристите, чиято сграда да хармонира с неповторимата архитектура на старинно Търново и да приема туристите, гости на града.
Решението за негово изграждане е взето от Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет по предложение на Окръжния съвет на Българския туристически съюз. През периода 1961 – 1968 година ИК на ОНС урегулира парцела,отрежда го и отстъпва безвъзмездно право на строеж за Туристически дом на ОС на БТС. Изготвено е аргументирано предложение, одобрен и съгласуван е архитектурен проект и проектно-сметна документация за отчуждаването на парцела, построяването и обзавеждането на Дома. Туристическата общественост на Велико Търново приветства решението и активно се включва в неговото строителство с доброволен труд и дарения.
През всичките тези години стопаните на Туристически дом „Трапезица” – туристите от 16-те клуба на Туристическо дружество „Трапезица-1902”: Клубът по пешеходен туризъм, Алпийския клуб, Спортният клуб по ориентиране, Клубът на туристите ветерани, Клубът по планинско колоездене и колотуризъм, Туристическият хор „Еделвайс”, Клубът по ски туризъм, Клубът по воден туризъм и воден слалом, 7 училищни клуба и клубът при „Турист” ЕООД, полагат грижи за уюта в него. Освен хотелската част, в която се настаняват гости на съвсем приемливи цени и е предпочитано място особено от младите хора, Домът разполага със семинарна зала, където клубовете на Туристическо дружество „Трапезица-1902” осъществяват своите организационни срещи, обучения, семинари и всички прояви, свързани с реализирането на техните календарни планове.
Днес, в навечерието 40-годишния юбилей на Дома на туристите, се оказва, че той може да им бъде отнет. Повече от хиляда членове на Туристическо дружество „Трапезица-1902” са твърдо решени да отстояват своята собственост и да продължат да градят историята си.
Хората, взели участие в построяването му, и тези в структурите на Българския Туристически съюз: Окръжният съвет на БТС, Общинският съвет на БТС и Стопанското туристическо предприятие пазят спомените за своя труд и огромното си желание да оставят нещо добро за туристите от следващите поколения.
Те са живи, както са живи и спомените за богатата 40-годишна история на Туристически дом „Трапезица”. (29.04.2010)
Моменти от тържественото честване на 40-годишнината
Снимки - Деяна Робова. Всички права запазени.
Вижте още:
Първата туристическа хижа в България е построена на Царевец
Първият туристически пътеводител в България е издаден от ТД "Трапезица"
Многобройни са благотворителните инициативи на ТД "Трапезица 1902"
Интернет телевизия MixVideo Channel
   
Webdesign and support Sunstorm studio
Всички права запазени! All Rights Reserved © ТД "Трапезица 1902" Велико Търново