<<< Търсене в сайта
Ученическият клуб по туризъм "Здравец" при ПГСАГ "А. С. Попов" - възстановяване на кътове за отдих по екомаршрути в региона
Два от кътовете за отдих по екомаршрута от великотърновския квартал Асенов към манастира „Св. Троица” и един от мостовете между двата водопада зад кв. Картала са възстановени през уикенда, съобщи секретарят на ТД „Трапезица-1902” Георги Димитров. Това се случи благодарение усилията на туристическото дружество и ученици от клуба по пешеходен туризъм „Здравец” към Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Ангел Попов”. Това е една малка част от планираните дейности по поддръжка на маршрутите, които дружеството изпълнява със собствения си бюджет. За миналата година общината им е дала 1600 лв., а през тази година все още нищо. „Трапезица-1902” обаче е платила около 20 хил. лв. местни данъци и такси, които са се влели в общинската хазна. Екопътеката, която минава през карталските водопади, тази година няма да бъде включена в предстоящата кампания „Движи се и победи”, защото не е в добро състояние. Тя беше обособена през 2001 г., когато бяха създадени 14 моста, няколко къта за отдих, шкарпове, осигуровки, парапети и т.н. С огорчение Георги Димитров отчете, че съоръженията са били частично разрушени и изгорени от вандали, а друга част е била унищожена от големите наводнения през 2005/6 г. От тогава дружеството се е опитвало да възстанови част от мостовете, но заключението било, че конструкциите трябва да се изпълнят по друг начин, като се използват метални въжета и дървени степенки. „Имаме идеята, имаме разработката, направихме финансов план и предложение до общината, за да помогнат през тази година да възстановим пътеката, но отговорът беше, че са включили тази идея в предстоящ проект, по който най-вероятно щяло да се получи финансиране”, обясни секретарят на дружеството.
Към момента кесията на общината остава вързана за още пет искания на туристическото дружество. От „Трапезица-1902” са поискали 5 хил. лв. за създаването на музей на туризма и туристическите спортове в Ксилифор. Други 1500 лв. за издаването на сборник по повод 100-годишнината на Клуба по пешеходен туризъм, който в петък подреди юбилейна фотоизложба в Изложбените зали „ Рафаел Михайлов”. Искания има и за отпускане на средства за възстановяване на туристическия заслон на Ксилифор. (Текст - Георги Баев)

От вестник Борба
http://www.borbabg.com/?action=news&news=301
( 25.04.2009)

Вижте още:
Залесяване през 2008 г.
 
 
   
Webdesign and support Sunstorm studio
Всички права запазени! All Rights Reserved © ТД "Трапезица 1902" Велико Търново