<<< Търсене в сайта
С песните на България
В два дни от месец юни, красивият град Тетевен, огласян от певците-туристи и с право наречен „столица на туристическата песен”, за трети път посреща хористите на България.

Тазгодишният XXI -ви Национален песенен празник “Песните на България”- организиран от Българския туристически съюз и Сдружението на туристическите хорове бе посветен на 50-годишния юбилей на родоначалника на туристическото хорово изкуство у нас – хор “Планинарска песен” – София.

В салона на читалище „Съгласие” се надпяваха туристи – от най-малките до 80-годишни, представители на туристическите дружества от цялата страна. Сред това мнозинство се представи на високо ниво и хор “Света гора”, към Клуба на туристите ветерани при ТД “Трапизица-1902”- Велико Търново с председател Румяна Цонева и художествен ръководител Георги Янков, с професионално подбрана програма от нови песни, посветени на Родината. Всички хористки са и активни участнички в туристическата програма на клуба.
Изпълнението на песента “Мечтание” в дует от солистките Румяна Цонева и Донка Балканска „взриви” публиката . С бурни аплодисменти и „браво” бе оценено и изпълнението на хоровите песни на състава, вещо ръководен от диригента Георги Янков.
Привилегия на хор “Света гора” бе за закрие песенния празник на сцената, а после - на красивия прощад отвън, заедно с хор “Планинарска песен” и други хорове сборно бяха изпълнени песните: “България” и “Прекрасна си, мила Родино” от доайена на туристическата песен Филип Аврамов.
Накрая се изви и пъстрото туристическо хоро.
Благодарение на домакините, организацията на прегледа бе на високо ниво.
Благодарим ви, тетевенци!
Автори: Янка Александрова и Румяна Цонева (Дамски хор „Света гора” - Клуб на туристите ветерани при ТД „Трапезица-1902”)

На 13 и 14 юни 2009 г. с три художествени състава ТД „Трапезица-1902” се представи в ХХІ издание на Националния песенен празник „Песните на България” в град Тетевен. За изпълненията си Хор „Еделвайс”, Дамски хор „Света гора” при Клуба на туристите ветерани и Детската вокална група „Омайниче” при Училищен туристически клуб „ТУР-2000”

(ОУ „Бачо Киро”) получиха грамота, статуетка и най-ценната награда – горещите овации на многобройната публика на домакините и градовете-участници в празника: София, Варна, Русе, Шумен, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Казанлък, Търговище и др.
Наред с останалите четири детски формации от Исперих, Перник, Търговище и Черни Осъм, великотърновчетата на ТД „Трапезица-1902” с вокален педагог Ваня Стоилова, участват за втори път в националната проява. Нетърпеливи за изява, с желание и огромен заряд, те представиха отлично на сцената пет български песни: „Хубава си, татковино”, „Една българска роза”, „Детство мое”, „Хубава си, моя горо”, „И пак е лято”. (Текст - Мила Велчева)
   
Webdesign and support Sunstorm studio
Всички права запазени! All Rights Reserved © ТД "Трапезица 1902" Велико Търново